Audioguider

En klassisk audioguide kan göras inomhus eller utomhus och förutsättningarna är förrädiskt simpla. Varje ljudspår ska handla om ett objekt som kan vara en tavla, en staty, ett föremål eller någonting annat i en utställning. Och på varje ljudspår hörs en röst som berättar något om det här objektet. Men det är som de säger om brädspelet Othello. It takes a minute to learn, but a lifetime to master.

Läs mer

Tips

Var försiktig med att ta med för mycket information i en audioguide. Utgå från det du ser - och lägg in väl valda fakta som komplettering. Audioguiden berättar inte allt - men kan inspirera besökaren till att stanna kvar och fördjupa sig

Vad är hemligheten när det gäller audioguider?

Det går förstås att lista saker som måste finnas på plats. Kunskap om ämnet. Ett bra manus. En väl vald röst. Och förstås en förståelse för själva formen där det viktigaste kanske är att hitta en balans mellan att beskriva det besökaren ser (en detalj i en tavla, eller en speciell kofångare på en utställningsbil) och att placera objektet i något slags sammanhang.

Alla audioguider behöver inte vara manusstyrda

Ibland fungerar det bättre när vi hjälper pedagoger eller experter att berätta muntligt om föremål i en utställning. Vem som ska berätta är också ett väldigt viktigt beslut. Ska det vara en röst eller flera? Ska rösten vara neutral eller höra till en bestämd person? Ofta är det en fördel att känna att det finns en människa bakom det som sägs. Och det ingår i våra uppdrag att få de människor som ska berätta att framstå så bra som möjligt.

Tillgänglighet

Hur besökaren får tillgång till audioguiden är förstås också avgörande. Viktigt är att det är enkelt. I våra appar finns en rad val för hur ljudspåren presenteras och hur de sätts igång. Från det enklaste formatet där ett ljud kopplas till ett verk med en qr-kod eller en siffra – till mer avancerade format där ljudspår kombineras med text, bild och film – och där audioguiden kan kompletteras med allt från fördjupande intervjuer till skärmar med massor av information.

Provlyssna

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
00:00
00:00

Vill du ha hjälp med att berätta din historia?

Vi ser fram emot att höra ifrån dig! Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig eller slå Magnus en signal.

+46 706-208 653 info@hi-story.se

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2022 Hi-Story