Båtguider

Ljud och båt har länge hängt ihop. När båtar används i lokaltrafiken ropas hållplatserna ofta ut i högtalarna. Och på städernas kanaler kör turistbåtarna, med guider som pratar live i högtalarsystemet. Men det går att göra så mycket mer. Med förinspelat material och en digital guide kan du både stärka upplevelsen och göra en flexibel lösning som både anpassar sig till turernas sträckning, och tar hänsyn till det språk som passageraren pratar.

Läs mer

Varför är båtar den perfekta farkosten för ljudguider?

För att båtar rör sig i lagom takt, många tycker det är en vilsam aktivitet – och från vattnet ser du ofta saker som du inte får syn på från land. Sedan vi inledde vårt samarbete med Skärgårdstrafiken i Karlskrona år 2014 har vi utvecklat en gps-styrd teknik som tar hänsyn till de utmaningar det innebär att göra guidningar till havs. En båt kan ju till exempel gå på olika rutter under en dag, och samma plats kan passeras flera gånger under en och samma tur. Med vår teknik kan guiderna byggas upp och anpassas så att allt alltid spelas upp i rätt ordning.

Passageraren kan lätt hitta guiderna och lyssna på dem i sin egen telefon. Där kan materialet vara tillgängligt på flera olika språk, och vi kan rita upp rutterna på kartan i telefonen för att göra upplevelsen mer pedagogisk. När det passar kan guiderna också spelas upp automatiskt från kommandobryggan, ut i båtens högtalarsystem.

Flera av de rederier vi samarbetar med idag gör manus – och ibland också ljudinspelningar – själva till sina båtturer. Men vi hjälper förstås gärna till också med koncept och innehållsproduktion. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt. En berättelse om historiska sjöslag till havs? Fiktiva historier om sjörövare för barn? Eller varför inte berätta en spännande historia om det besöksmål som båten är på väg till, för att göra passagerarna nyfikna? Guidningen kan sedan fortsätta på land, när passagerarna klivit av.

Provlyssna

Här hör du två utdrag ur de många guidepunkter som du kan höra på när du åker Båtbuss i Karlstad. Guiderna finns i appen Visit Karlstad.

Västra Älvfåran, Karlstad

Sandgrund Lars Lerin, Karlstad

Vill du ha hjälp med att berätta din historia?

Vill du höra mer om vad vi gör? Få en demo utlagd på gatan utanför ditt hus? Eller bara berätta om din fantastiska idé? Ring vår VD Magnus direkt eller mejla för att boka ett möte.

+46 706-208 653 info@hi-story.se

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2023 Hi-Story