Fiktionsturism

Över hela världen vallfärdar människor som haft starka film- och läsupplevelser till platserna där berättelserna utspelar sig. Det är inte konstigt. Vi vill komma närmare karaktärer vi älskar och uppleva platserna där dramat sker på riktigt. Med ljudvandringar kan du ge besökaren en exklusiv upplevelse av att kliva in i den här fiktiva världen. Utan att behöva bygga ett besökscentrum.

Läs mer

Tips

När du gör en ljudvandring baserad på fiktion räcker det inte med att berätta om miljöer som omnämns i en roman eller en film. Miljöerna måste också laddas med någon form av känslomässig betydelse. Försök hitta citat som bär på såna kvaliteter. Finns de i romanen? Eller i något annat som författaren har skrivit?

Att gå rakt in i en bok

Harry Potter-museet utanför London är ett av världens största besöksmål inom fiktionsturism. Det närmaste vi kommer här i Sverige är Astrid Lindgrens värld som drar en halv miljon besökare varje år. Det rör sig om stora anläggningar med fantastisk scenografi. En bra ljudvandring kan skapa precis samma känsla av att befinna sig inne i berättelsen utan några andra verktyg än en app och en ljudfil.

Vilka filmer och böcker fungerar bäst?

Den viktigaste förutsättningen är att det fiktiva materialet verkligen har en nära koppling till platsen där ljudvandringen upplevs. När det gäller ljudvandringar baserade på sådana romaner och författarskap är vi på Hi-Story pionjärer i Sverige. Vi har bland mycket annat producerat den oerhört framgångsrika PAX-vandringen i Mariefred, Vänligheten i Norrtälje baserad på John Ajvide Lindqvists roman med samma namn, och två dokumentärt berättade ljudvandringar om Victoria Benedictssons liv och död i Hörby och Köpenhamn.

Så här ser PAX-metoden ut

Vi skriver ett manus där en karaktär ur böckerna är speaker, och leder in besökaren på ett äventyr i den fiktiva världen. Vi lägger en rutt och funderar ut om det finns interaktiva moment som vi kan lägga in i vandringen. Vi varvar speakern med utdrag ur ljudböckerna och med hjälp av specialskriven musik och en omsorgsfull ljudläggning skapar vi suggestiva scener. En sådan upplevelse lämnar ingen oberörd.

Provlyssna

Här kan du höra utdrag ur tre av våra ljudvandringar baserade på böcker/författarskap. PAX och Vänligheten har vi själva skrivit manus till - Petrinivandringen är skriven av författaren själv, Mårten Sandén.

Ur PAX-vandringen, Orangeriet i Mariefred

Ur Vänligheten, Stadsbiblioteket i Norrtälje

Ur Petrinivandringen, Stortorget i Lund

Vill du ha hjälp med att berätta din historia?

Vill du höra mer om vad vi gör? Få en demo utlagd på gatan utanför ditt hus? Eller bara berätta om din fantastiska idé? Ring vår VD Magnus direkt eller mejla för att boka ett möte.

+46 706-208 653 info@hi-story.se

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2024 Hi-Story