Hörlursteater

Hörlurar är något som har använts på många olika sätt i teaterföreställningar under åtminstone ett par decennier. Under senare år har digitala lösningar inneburit nya möjligheter. Vi är stolta över att ha varit inblandade i flera av de mest ambitiösa projekt som producerats under senare år. Riksteaterns Kartan över oss (2021) där vi levererade tekniken. Malmö Stadsteaters Tears of Malmö (2022), där vi bidrog med teknik, ljud- och musikproduktion samt dramaturgiskt stöd. Och de båda framtidsvandringarna Minnen från Omställningsåren (2021) och Farväl Falsterbo (2022) som finns i appen Climaginaries och där vi skött hela produktionen från manus till färdig föreställning.

Läs mer

Traditionell scenkonst handlar framförallt om att skapa ett unikt möte, i ett slutet rum, mellan en ensemble och en publik. När teatern vandrar ut på stan är det andra typer av möten som uppstår. I en del föreställningar får publiken interagera med varandra. I andra får de utforska miljöerna runt omkring sig på ett spännande sätt.

En del av den teknik vi utvecklat i våra appar under senare år är speciellt framtagen för att ge nya möjligheter för den som vill skapa olika former av hörlursteater. Vi har utvecklat vår så kallade fjärrkontroll där en funktionär kan starta igång flera appar samtidigt, till med tanken på att skapa spännande berättelser. Vi använder vår funktion antingen-eller för att låta publiken välja hur berättelsen utvecklas genom att välja olika spår längs vägen. Och våra ljudzoner som kan läggas ovanpå varandra gör det möjligt för en publik att utforska en plats för att hitta enskilda ljud som ligger gömda på olika ställen.

Oavsett vilken teknik vi utvecklar så är det alltid berättandet det handlar om. Med hjälp av ljud går det att skapa portaler till andra världar som ligger alldeles bredvid världen du befinner dig i. Du försvinner in i berättelsen samtidigt som du blir uppslukad av platsen du är på. Det är unikt för den här genren. Och vi kommer att fortsätta utveckla teknik för att skapa nya berättelser där interaktionen står i centrum, och där själva rörelsen blir en del av dramaturgin.

Malmö stadsteater har med ”Tears of Malmö” iscensatt en dramatiserad dokumentär om mötet mellan den gamla och den nya varvsstaden. Med start vid Anna Lindhs plats tar jag mig med telefonens hjälp till starten vid klaffbron. Det är som att gå genom en förtrollad port in i ett förlorat land.
Ann-Sofie Ljung Svensson, Sydsvenskan den 15 augusti 2022

Vill du ha hjälp med att berätta din historia?

Vi ser fram emot att höra ifrån dig! Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig eller slå Magnus en signal.

+46 706-208 653 info@hi-story.se

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Samtycke*
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2022 Hi-Story