Muséer & utställningar

Innehållet i en utställning kan berättas fram på många olika spännande vis. Det handlar om att hitta en linje som besökaren kan följa. Men den måste förstås också kompletteras med stickspår och fördjupningar som besökaren kan utforska på egen hand. Smarta digitala lösningar kan fylla båda funktionerna. Och med ett innovativt sätt att använda ljud kan utställningar både bli mer pedagogiska och levande.

Läs mer

Börja i tid!

En bra audioguide fungerar som ett huvudspår att följa för den som vill få en sammanfattning av en utställning på ganska kort tid. Därför är det klokt att redan på planeringsstadiet tänka in hur audioguiden ska användas, och ta fram manus parallellt med utställningstexter.

Tänk på vad ljudet kan användas till.

Ibland kan ljudspåret som besökaren lyssnar på också utvecklas till mer än bara en audioguide. Ett exempel är utställningen 2084 som öppnar på Malmö Museer i början av 2023. Vi har skrivit manus till den här utställningen som handlar om Malmö år 2084 och helt och hållet upplevs på skärmar. På ett ljudspår berättar nittonåringen Kim om sin tillvaro. Ljudspåret kompletteras och fördjupas av innehållet på skärmarna där det finns texter, statistik, visuella effekter, 3D-föremål och frågor till publiken vars svar syns som ordmoln.

Telefonen som hjälpmedel.

Använder du vår teknik får du en smidig helhetslösning för större eller mindre utställningar där telefonen spelar en central roll. I appen publicerar du text, bild och ljud som kan synkas samman med ljus, ljud och film i den fysiska utställningen. När en film till exempel visas på väggen kan en utländsk besökare höra en synkad speaker på sitt eget språk i telefonen. Innehåll som fördjupar upplevelsen kan också publiceras på touchskärmar som integreras med det guidesystem som styr telefonerna.

Provlyssna

Här kan du höra två väldigt olika exempel på hur ljud via telefonen kan användas i utställningar. Det första exemplet är från Malmö Museers utställning Malmö 2084, där ljudspåret är utgångspunkten för gestaltningen. På ljudspåret hör vi karaktären Kim berätta om sitt liv, vilket visualiseras på skärmar. Det andra exemplet är från Utvandrarnas Hus basutställning Det nya landet, där audioguiden på ett pedagogiskt vis sammanfattar innehållet på en hel vägg.

Utdrag ur utställningen Malmö 2084

Utdrag ur utställningen Det nya landet

Vill du ha hjälp med att berätta din historia?

Vill du höra mer om vad vi gör? Få en demo utlagd på gatan utanför ditt hus? Eller bara berätta om din fantastiska idé? Ring vår VD Magnus direkt eller mejla för att boka ett möte.

+46 706-208 653 info@hi-story.se

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2023 Hi-Story