Malmö, Minnen från omställningsåren

Mars 2021

I en artikelserie om känslor och klimatomställning, uppmärksammar Sydsvenskan vår ljudvandring Minnen från omställningsåren som har premiär i juni 2021. I samarbete med forskarnätverket Narrating Climate Future skriver vi manus och producerar en två-timmarsupplevelse som börjar vid trappan upp till köpcentret Emporias tak, och slutar på den högsta kullen i miljonprogrammet Holma. Ljudvandringen utspelar sig år 2050 när klimatomställningen är ett faktum. Från det perspektivet tittar en lång rad människor tillbaka på de dramatiska åren runt 2030, då Emporia var ett av ett femtiotal stora köpcenter som ockuperades runt om i världen.

Läs Sydsvenskans artikel här, dock bakom betalvägg. https://www.sydsvenskan.se/2021-03-16/de-skildrar-radsla-och-hopp-i-framtidens-holma-pa-vag-mot

Vill ni veta mer ta gärna en kontakt med Fredrik, 070-384 62 32 eller fredrik.palsson@hi-story.se

Lindesberg, 100 gravar du måste se innan du dör

April 2020

Den 10 maj är det invigning av appen Kultur Lindesberg och guiden 100 gravar du måste se innan du dör.

Med guiden kan du besöka kyrkogårdar och få reda på mer om intressanta gravar. Verktyget gör det möjligt att berätta mer om intressanta livöden med hjälp av text, bild, film och ljud.

Appen har tagits fram av Helen Sannerstedt, Sara Sporre och Magnus Jerlström på Lindesbergs kommun. I jakten på intressanta gravar har kommunen arbetat med hembygsföreningar, församlingar, Västerås stift och Örebro läns museum.

Se gärna mer om projektet på: TV4 play och SVT 

Vill ni veta mer om guiden ta gärna en kontakt med Magnus, 0706-208653 magnus.carlsson@hi-story.se eller Helen Sannerstedt, 0581-811 56 kulturkontoret@lindesberg.se

Uppdatering av Skärgårdstrafiken i Karlskrona

Februari 2020

För att underlätta för besättningen har vi tillsammans med Skärgårdstrafiken i Karlskrona tagit fram nya funktioner.

Vi har arbetat med att minska arbetet från besättningen när de är ute med fartygen och samtidigt öka möjligheterna för att skapa flexibla guider.

En av de stora utmaningarna har varit att hantera ändringar i färdvägen i kombination med att bestämma om en punkt ska aktiveras på vägen ut eller på vägen tillbaka.

Vill ni veta mer hur vi kan hjälpa er skapa ett dynamiskt guidesystem för bilen, bussen eller fartyget tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

 

Nytt användargränssnitt

Januari 2020

Hi-Storys användargränssnitt för skapa och uppdatera av guider har fått ett nytt utseende.

Med den nya designen kan vi även berätta flera nyheter. Tydligare presenation av vilken version av guiden som är i produktion och test. Ladda upp flera filer på samma gång, filerna sorteras automatiskt när de laddas upp.

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

 

Carbon Ruins, Lunds Universitet

December 2019

Den mobila utställningen Carbon Ruins som är producerad av Lunds Universitet kommer att uppdateras med en guideapp och audioguide.

Carbon Ruins är ett museum över fossil-eran och de objekt vi lämnade bakom oss när vi transporteras till år 2053. Mer information om utställningen finns på Climaginaries webbsida.

 

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

 

Torsåsappen, Olssonska gården

November 2019

Vi har fått förtroendet att producera en audioguide för Olssonska gården i Torsås åt Torsås kommun!

Tillsammans med Torsås kommun och flera eldsjälar ska vi producera en audioguide och en guideapp. Guiden kommer att bli tillgänglig på svenska, engelska, tyska, teckenspråk och syntolkad svenska.

Olssonska gården är en välbevarad handelsgård från 1860-talet. C. U. Transtedt fick som första ort utanför städerna bedriva handel i bod här. Läs mer om Olssonska gården här.

 

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

 

Guidade vandringar i Ronneby

Oktober 2019

Guidade Vanringar i Ronneby är lanserad, hämta den på App Store och Google Play.

Vid lanseringen finns två guider i appen Stadskärnan med kulturkvarteren och Ronneby brunn. Ronneby kommun har tagit fram synopis, fakta och bilder till appen. Hi-Story har skrivit talmanus, spelat in röst och lagt på ljuddesign. Ronneby kommun har tagit hjälp av historikern Björn O Svensson för arbetet med fakta och synopsis. 

Upplägget med tre parter i projeket är ett fantastiskt sätt att arbeta tycker vi, där vi alla kan bidra med det vi kan bäst. Vid invigningen fanns P4 Blekinge, Blekinge läns tidning och Sydöstran på plats. Läs och lyssna gärna på deras repotage på följande länkar.

BLT

Sydöstran

P4 Blekinge

 

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

 

Västmanlands läns museum

Oktober 2019

Nu har vi lanserat Västmanlands läns museum guideapp hämta den på App Store och Google Play.

Västmanlands läns museum har i den första guiden valt att göra en prototyp för Skitviken i Västerås. Guiden heter Skitviken – en rostig lustgård full av liv och är producerad av Inger Orre och Martin Hedén på Åbäcke Ordflod. Guiden bygger på P1 Dokumentären De gamla pojkarna från Skitviken

Läs mer på appen på Västmanlands läns museum

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

 

CRUSH

Juli 2019

Nu finns appen CRUSH tillgänglig på App Store och Google Play.

I appen CRUSH finns guiden Straight Passing som är en stadsvandring om kärlek och fascism där du spelar huvudrollen i detta thriller-mysterium. 

Hi-Story har utvecklat tekniken till CRUSH som i egen regi har producerat innehållet. Ett nytt och spännande inslag i guiden är SFX-punkterna. SFX-punkterna är speciella ljudpunkter som spelas upp i bakgrunden när du är på vissa platser och ljud kan öka i volym när du närmar dig centrum på punkten. Vilket skapar helt nya möjligheter för att få lyssnaren att tvivla på vad som är verkligt och vad som spelas upp i guiden. 

Läs mer på https://www.facebook.com/crushljudverk/

Reportage i Kulturnytt i P1 https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=7272604

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

 

Norrköpings stadsmuseum

Juli 2019

Nu finns appen Norrköpings stadsmuseum tillgänglig på App Store och Google Play.

Norrköpings stadsmuseum ligger mitt i Norrköpings spännande industrilandskap, inrymt i gamla fabrikslokaler alldeles intill Motala ström. Här kan du vandra genom stadshistorien och se Norrköping växa fram till en textilstad. Vävstolar, spinnmaskiner och andra maskiner för textil produktion körs regelbundet än idag. Men museet fortsätter också utanför museibyggnaden. Följer du strömmen uppströms kommer du snart till Himmelstalund, ett av norra Europas största hällristningsområden med 3000-åriga hällristningar från bronsåldern. Här guidas du mellan hällarna och får uppleva en rik forntida bildvärld, en glimt av livet för länge länge sen.

Guiden finns på svenska, engelska och arabiska

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

 

Smålands Musikarkiv

Maj 2019

Nu finns appen Musikvandringar tillgänglig på App Store och Google Play.

Nu kan du gå guiden ”Från Sankt Sigfrid till The Ark” i Växjö. Guiden har producerats av Mathias Boström, Leif Carlsson och Carita Rasmussen på Smålands Musikarkiv. Hi-Story har utvecklat apparna för iOS och Android.

Passa på att ta del av Växjös rika musikliv från 1200-talet redan idag. Ladda ner appen och ge dig ut i centrala Växjö där 9 platser väntar på att berätta en historia för dig!

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

 

Simrishamn 900 år

April 2019

Nu finns appen Simrishamn 900 år tillgänglig på App Store och Google Play

Simrishamn 900 år ger dig möjlighet att lära känna personer, platser och händelser ur stadens historia. 16 stopp illustreras med ljudmiljöer, filmer, foton och inlästa berättelser.

Läs mer om appen på Österlenmagasinet  och glöm inte att ladda ner appen och lyssna på historiska berättelser i Simrishamn.

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

 

Smålands Musikarkiv

Jan 2019

Hi-Story har nöjet att presentera Smålands Musikarkiv som ny kund. Hi-Story kommer att leverera en guideplattform till Smålands Musikarkiv där de själva kan lägga in och presentera sitt material.

”Smålands Musikarkiv ser samarbetet med Hi-Story som ett för oss nytt och spännande sätt att presentera våra kunskaper och samlingar, säger arkivchefen Mathias Boström.”

Läs mer om Smålands Musikarkiv på http://www.smalandsmusikarkiv.nu/ 

Håll utkik efter musikvandringar på App Store och Google Play under senvåren.

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

 

CRUSH

Jan 2019

Crush och Hi-Story har inlett ett samarbete för att skapa interaktiva ljudverk.

Crush har länge arbetat med interaktiva ljudverk och inför ett nytt projekt ville de hitta en teknikpartner som kan hjälpa dem att utveckla appar för att under skapande processen och för de som tar del av verket.

Hi-Story ser Crushs arbete med interaktiva ljudverk som väldigt spännande, de har arbetat med flera dimensioner för att skapa en helt ny värld för besökaren. Under den senare delen av våren kommer vi att presentera mer om projektet.

Har ni några frågor är ni varmt välkomna att kontakta oss:

Crush: Lisa Färnström, 0703-370386 eller lisa.farnstrom@gmail.com

Hi-Story: Magnus Carlsson, 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

Statens Fastighetsverk & Borgholms slott

Nov 2018

Med stor glädje och stolthet kan vi nu berätta att vi har fått förnyat förtroende från Statens Fastighetsverk och Borgholms Slott.

Tillsammans ska vi bland annat utöka den befintliga guiden med nya punkter på plan 2 i Borgholms slott.

Läs mer om Borgholms slott på https://www.borgholmsslott.se

Under våren 2019 kommer ni att hitta uppdateringen i appen.

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.borgholm.app

iOS: https://itunes.apple.com/se/app/borgholms-slott-uppgång-fall/id867959606?ls=1&mt=8

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

PAX, Bonnier

Sep 2018

Den 8/9 är det dags! Den nya boken, Draugen i bokserien Pax släpps.

Givetvis sker världssläppet av boken i Mariefred. Där besökare kan köpa boken och få den signerad. Samtidigt som boken släpps uppdateras även den kända ljudvandringen om Pax med nytt innehåll från den nya boken. Inte nog med det så är släpps även ljudvandringen till Android. 

Ljudvandringen är producerad av vår samarbetspartner Guidly, och den har funnits tillgänglig i deras iPhone-app sedan sommaren 2017. Nu släpps den också i en egen app för android, som Hi-Story byggt.

Läs mer på https://www.bonniercarlsen.se/pax

Appen hittar ni på https://play.google.com/store/apps/details?id=se.pax.app

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

Wadköping, Örebro

Juli 2018

Strax efter lanseringen av guideappen till Wadköping i Örebro kan vi nu med glädje berätta att vi har fått i uppdrag att komplettera guiden med ytterligare två språk. Förutom de befintliga språken, svenska, engelska, tyska, syntolkad svenska och teckenspråk, kommer guiden även att finnas på arabiska och finska.

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

Flygvapenmuseum

Juni 2018

Vi är mycket glada över att berätta att flygvapenmuseum har valt oss som leverantör till deras guidesystem. Förutom att leverera tekniken till deras audioguide kommer vi tillsammans att utveckla en kiosklösning. Kiosklösningen baseras på Hi-Storys befintliga backendsystem vilket gör det lätt att hålla all data uppdaterad, både till guiderna och till kioskerna.

Vill ni veta mer, tveka inte att kontakta Magnus på 0706-208653 eller magnus.carlsson@hi-story.se

Hallands kulturhistoriska museum

Juni 2018


Vi har lanserat flera nya appar i juni och här kommer ytterligare en, Hallands kulturhistoriska museum. Vi har tillsammans uppgraderat museets befintliga audioguider. Det går nu att ladda ner museets app till både Android och iOS, i appen finns två guider för insidan på museet och en för området ute på fästningen. Guiderna finns på svenska, engelska och tyska, under projektet kompletterade vi även guiderna med 5 nya punkter.

Mer information och öppettider finner ni på museets webbsida https://www.museumhalland.se

Ladda ner appen här:

iOS: https://itunes.apple.com/se/app/museumhalland/id1374336057?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.hallandkm.app

 

Hästmuseum Strömsholm

Juni 2018

Den 6 Juni invigdes nordens första hästmuseum av H.K.H Kronprinsessan Victoria. Initiativet bakom satsningen togs av företagarföreningen och Leaderprojektet Destination Strömsholm i juni 2013. Vi på Hi-Story tycker det är väldigt roligt att vi har kunnat vara med och hjälpa till med både teknik och delar av produktionsarbetet. Hästmuseet är tillgängligt dygnet om via appen ta en tur till Strömsholm och låt dig hänföras av den vackra naturen och de intressanta berättelserna. Mer information finns om hästmuseet finns på deras webbplats www.hastmuseumstromsholm.se

Ladda ner appen här:

iOS: https://itunes.apple.com/se/app/hästmuseum-strömsholm/id1369915888?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.hastmuseum.app

Nyhetsrapportering från invigningen:

https://www.expressen.se/nyheter/kungligt/victorias-kaxiga-passning-till-daniel-pa-nationaldagen/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/virtuellt-hastmuseum-invigs-pa-stromsholm

http://www.ridsport.se/Svensk-Ridsport/Nyheter/2018/05-06/KronprinsessanVictoriainvigdehastmuseum/

Örebro Kommun, Wadköping

Juni 2018

Vi har nu nöjet att berätta att appen, Wadköping då och nu, är publicerad. Det har varit ett mycket roligt projekt där vi tillsammans har lyft fram spännande berättelser om Wadköping på svenska, engelska, tyska, teckenspråk och syntolkad svenska.

Läs mer om Wadköping på orebro.se/wadkoping 

Ladda ner appen här:

iOS: https://itunes.apple.com/se/app/wadk%C3%B6ping-d%C3%A5-och-nu/id1363136098?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.wadkoping.app

 

Hallands Kulturhistoriska Museum

Februari 2018

Hallands Kulturhistoriska Museum har valt Hi-Story som ny leverantör av deras guidesystem. Museet har tidigare använt fysiska audioguider för utlåning och kommer nu att erbjuda sina besökare en guideapp där de kommer berätta både inomhus på museet men också utanför museet. Tillsammans kommer vi även att komplettera guiderna med nytt innehåll.

Håll utkik efter guideappen på Google Play och App Store

Ronneby kommun

Februari 2018

Ronneby har valt Hi-Story som leverantör till deras nya guider. Tillsammans kommer kommunen och Hi-Story  skapa en varumärkesanpassad guide app och spännande guider i Ronneby. Hi-Story ser framemot vara en del av att tillgängligöra Ronnebys spännade historia.

Österlens museum

Januari 2018

Hi-Story välkomnar Österlens museum som ny kund. För museet kommer Hi-Story skapa upp en varumärkesanpassad guideapp där museet själva kan skapa och presentera sina guider.

Guideappen kommer att finnas tillgänglig på App Store och Google Play.

Norrköpings stadsmuseum

December 2017

Norrköpings stadsmuseum och Hi-Story kommer under 2018 att lansera en guideapp. Norrköping har fler hällristningar inom stadsgränsen än någon annan stad i världen och vi tycker att det är extra roligt att den mest betydelsefulla hällristningen, Himmelstalund med över 1700 ristningar, nu kommer att tillgängliggöras på svenska, engelska och arabiska.

Guideappen kommer att finnas tillgänglig på App Store och Google Play.

Örebro Kommun, Wadköping

November 2017

Hi-Story och Örebro kommun har träffat ett avtal att tillsammans skapa en Guideapp till Wadköping.

Wadköping är en spännande plats där nutid möter dåtid som med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse och stadsmiljö. Här finns museer, utställningar, café och restaurang, träsvarvare, handelsbod, bageri och många andra spännande butiker och hantverkstäder.

Guiden är ett led i arbetet med att förbättra tillgängligenheten och är en del av utvecklingsprogrammet för Wadköping. Guiden kommer att innehålla spännande berättelser på svenska, engelska och tyska samt tecken- och syntolkning. Guideappen kommer att finnas tillgänglig på App Store och Google Play.

Kulturen i Lund

November 2017

Hi-Story har tillsammans med Kulturen har utvecklat VR-Kikare till deras nya utställning, En stund i Lund – staden från 1500-talet till idag. Huvudmålgruppen för utställningen är barn och unga i åldern 9-12 år.

De två kikarna är utformade som amerikanska turistkikare och i kikarna får besökarna se VR-Bild över Lundagård och får även se och lyssna på 6 olika berättelser om Lundagård. Lundagård är en park i centrala Lund som är belägen utanför Kulturen.

I projektet har Hi-Story ansvarat för konstruktion av Kikaren, flygfotografering, utveckling av mjukvara, översättning av manus, inspelning av röster samt ljudeffekter.

Hanö

Juli 2017

Guiden om Hanö som Hi-Story har producerat tillsammans med Sölvesborgs kommun är nu publicerad. Guiden bjuder på spännande berättelser och sägner om ön. Ta färjan ut och ha en underbar dag i naturen. Ladda ner på http://www.solvesborg.se/mobile/15228

Läs mer på

http://www.sydostran.se/solvesborg/digital-guide-ska-ta-dig-runt-pa-hano/

Bakom betalvägg

http://www.blt.se/solvesborg/kandis-som-guide-pa-hano/

Hi-Story ställer ut på vårmötet

April 2017

Montern på vårmötet är uppe och vi är redo att berätta om våra tjänster! Kom förbi om ni är här.

Hi-Story Sweden AB – ny medlem i Riksförbundet Sveriges Museer

Mars 2017

Hi-Story Sweden AB är ny associerad medlem i Riksförbundet Sveriges Museum. Mikael Kluge förklarar – Det är viktigt för oss att vara en den av ekosystemet som arbetar med kultur och besöksnäringen. Närheten till våra uppdragsgivare är viktig för oss, vi vill kunna vara en bra samtalspartner till Sveriges museer.

Vårmötet 2017 blir det första som bolaget deltar i som medlemmar. Mikael Kluge kommer också att presentera tillsammans med Susanne Ekblad från Marinmuseum under titeln ”Att guldkanta en upplevelse”.

Programmet för vårmötet är klart

Februari 2017

Programmet för Sveriges Museers riksförbund är klart. Marinmuseum och Hi-Story kommer att tillsammans berätta om hur man skapar attraktiva utställningar. Hi-Story har arbetat tillsammans med Marinmuseum sedan 2013 och idag har Marinmuseum ett av Sveriges mest spännande och intressanta guidesystem.  Under november 2016 släppte museet alla guider på teckenspråk. Filmerna har undertexter på svenska vilket gör att de flesta i gruppen hörselskadade och döva får tillgång till guiderna.

Susanne Ekblad och Mikael Kluge delar med sig av arbete kring guiderna och hur dessa vuxit fram, vilka ekonomiska fördelar som guider ger över den äldre generationen augioguider.

Konstrundan Blekinge förlänger avtalet

Januari 2017

Konstrundan i Blekinge har förlängt avtalet med Hi-Story och guiden för konstrundan. Det har tillkommit ett antal nya konstnärer i guiden inför året. I år äger konstrundan rum den 6-7 maj. I år ställer ett drygt 50-tal av konstrundans medlemmar ut sina verk tillsammans med en 10-tal gäster.

Appen kommer att uppdateras grafiskt och innehållet kommer att spegla de konstnärer som medverkar.

Projektet Skåneleden tillgänglig för alla släpper guide för Österlenleden

Januari 2017

Konsortiet bakom det vinnande bidraget i PTS innovationstävling Aktiv Fritid levererar etapp 2 av projektet. Mitt i januari släpps guiderna för Österlenleden i appen Vandra i Skåne. Samtidigt kompletteras Öresundsleden med guider på syntolkad svenska. I och med lanseringen finns det ny över 120 POI med berättelser om kultur, historia, platser och människor på fyra språk, svenska, engelska, teckenspråk och syntolkad svenska.

Konsortiet består av Hi-Story Sweden AB, Alesmark Ord & Bild, Mindtrekking och Döviana.

Ny guide för Hanö

Januari 2017

Sölvesborg har gett Hi-Story i uppdrag att producera en ny guide för Hanö. Guiden skall finnas i Sölvesborgs Event & Guideapp. Totals skall guiden innehålla ett dussintal punkter med text, bild och ljudberättelser. För manus står Caroline Alesmark, journalist och författare till bland annat boken Vandra Skåneleden.

Döviana skapar guideapp över tillgänglighet

Oktober 2016

Hi-Story har tillsammans med Döviana utvecklat en app för Metodboken Vi hör det vi ser. I metodbokens Mindmap kan man söka och klicka på handbokens olika kapitel. Under punkterna finns information, instruktioner, checklistor mm hur man arbeta med tillgänglighet. Lösningen släpptes under avslutskonferensen Vi hör vad vi ser den 24 oktober 2016.

Hi-Story vinner innovationstävlingen Stena Line Propeller Prize

Oktober 2016

I hård konkurrens med övriga finalister Sownder AB och SUCCCE AB vann Hi-Story äran och 100 000 kronor i Stena Line Propeller Prize. Tävlingen som består av två klasser, ICT och marin teknik, hålls årligen. Nominerade företag deltar först i en kvalificeringsomgång där sedan 3 företag i varje klass går till final. Priset delas ut av Stena Line i samarbete med Blue Science Park, Karlskrona

Vill du läsa mer om SLPP klicka på följande länk: http://www.bluesciencepark.se/nyheter/vinnare-av-stena-line-propeller-prize-2016/

Marinmuseum gör guider på teckenspråk

Augusti 2016

Marinmuseum i Karlskrona, årets museum 2015, har gett Hi-Story i uppdrag att, tillsammans med tillgänglighetskonsulterna och teckenspråksproducenten Döviana, producera teckenspråksguider för basutställningen, Ytspänning och Ubåtsutställningen. Guiderna blir på dramatiserat teckenspråk. Guiderna finns som ett eget språk parallellt med befintliga guider på svenska, engelska, tyska och polska.

Samtidigt har Hi-Story fått uppdraget att komplettera befintliga utställningar med ljudberättelser till den ombyggda basutställningen och punkter i utställningen Ytspänning. Marinmuseum har arbetat fram underlag och manus som sedan bearbetats och läst in av bolaget. Arbetet skall vara klar under november månad.

Hi-Story släpper appen Vandra i Skåne lagom till EURORANDO 2016

Augusti 2016

I slutet av maj vann Hi-Story med tävlingsbidraget Skåneleden tillgänglig för alla PTS innovationstävlingen Aktiv Fritid. Med i konsortiet är Hi-Story Sweden AB tillsammans med Alesmark Ord & Bild, Mindtrekking och Döviana.

Det första delprojektet bestod av Öresundsleden och var klar i tid till vandringseventet EURORANDO 2016. Den första releasen av tre innehöll ett 60 POI längs Skåneledens delsträcka SL5 Öresundsleden där vandraren kan ta del av berättelser om Skånes historia, hur landskapet förändras och samhället utvecklas. Berättelserna finns på svenska, engelska och teckenspråk. Alla texter i appen tecknas. I nästa fas av projektet kommer guiderna också att finnas på syntolkad svenska.

Fiskeapp om Mörrumsån släpps av Mörrums Kronolaxfiske

Juli 2016

Sveaskog och Mörrums Kronolaxfiske släpper app över hur du på bästa sätt fiskar Mörrumsån. Tillsammans har fiskekonsulenterna i Mörrum skapat en av de mest avancerade beskrivningarna över hur man fiskar Mörrumsån. Ta del av alla tips och trix, titta på bilder och beskrivningar över hur ån skall fiskas. Vill du ha information om flöden, vind och temperaturer finns detta i appen. Vill du dokumentera och rapportera fångster gör du det i appen.

Appen är uppbyggd av detaljerade kartor över varje av de 32 poolerna med symboler och beskrivningar över var djuphålorna finns, var stenarna ligger hur man skall vada och var man skall placera flugan.

Sölvesborg och Killebom

Juni 2016

Killebomfestivalen startade 1973 och är en del av sommaren i Killebom. Till Killebom 2016 valde kommunen att publicera en eventkalender med karta och information över Killebom-området.  Sölvesborgs kommun återanvände guideappen som Hi-Story skapade redan 2014 och kompletterade den med en Killebom guide. I guiden kan man se vilka scenuppträdanden som är på gång, få information om mat och dryck, aktiviteter för barn och mycket mera.

Tanken är att eventguider skall användas för andra aktiviteter som Kulturkalaset.

Eriksberg lanserar nya app och nya berättelser

Juni 2016

Eriksbergs Hotel & Nature Reserve har en lång tradition av audioguider i form av CD-skivor som besökaren lånat i receptionen. Idag börjar CD-skivan försvinna ur bilarna och telefonen spelar en allt större roll. De nya guiderna bygger på Hi-Storys mobilfunktioner. Tillsammans har kunden och Hi-Story producerat ett knappt 20-tal berättelser som placerats ut längs den 10 kilometer långa slingan. Berättelserna startar automatiskt när besökaren ankommer punkten. Guiderna finns i nuläget på svenska och engelska.

Konstrundan i Blekinge

Maj 2016

Lagom till Konstrundan 2016 släpptes appen Konstrundan 2016. I appen hittar man information om konstnärer, var deras ateljéer ligger, öppettiden och exempel på konst. Detta är fösta året som konstnärerna presenteras i en app och man hoppas att det tas väl emot av den konstintresserade. Finns intresset, som man hoppas, planerar man att utveckla nya och bättre tjänster inför kommande år.

Kungsholmsfort får guideapp på engelska och svenska

Maj 2016

Fortifikationsverket har gett Hi-Story i uppdrag att utveckla en guideapp för Kungsholmsfort. Appen skall innehålla en guide över den öppna delen av området och en speciell guide för fortets arboretum. Guiderna över området skall produceras på engelska och svenska och guiden över parken på svenska.

Affärsverken får nya guider på Wittus och Ungskär

Maj 2016

Hi-Story har fått uppdrag av Affärsverken att förnya guiderna på Wittus och Ungskär. Sammanlagt skall ett 40-tal berättelser skrivas och produceras för att användas längs båtarnas rutter i östra skärgården. Guiderna skall produceras på svenska och engelska och kommer att spelas upp i båtarnas högtalarsystem. Guiderna kommer också att finns i apparna Affärsverken.

De nya guiderna skall vara klara till sommaren 2016.

Livetsmuseum i Lund släpper ny guideapp

April 2016

Livets Museum i Lund, ett medicintekniskt museum, släpper app med guider på engelska och svenska. Berättelserna handlar om medicinsktekniska framsteg med fokus på Lund, Malmö och Skåne. Lyssna på berättelsen om den första Röntgenutrustningen för människor och den första servoventilatorn.

Många av appen texter finns för uppläsning för synskadade och dyslektiker.

Skapar guide för sportfiskare

November 2015

Mörrums Kronolaxfiske har gett Hi-Story i uppdrag att utveckla en mobilapplikation för deras sportfiskare. Appen ska vara ett verktyg för sportfiskaren att upptäcka nya fiskeplatser i Mörrumsån. Fiskaren får genom appen detaljerad information om platser och hur man fiskar.

Hi-Story lanseringar Hi-Sync för synkronisering

Mars 2015

Hi-Story lanserar en ny funktion för synkronisering av utställningselement och guideappar. Funktionen ger kunden möljighet att synkronisera olika typer av funktioner främst ljudspår genom att utställningens multimediadator styr uppspelningen av ljudspåret i kundens mobil. Hi-SYNC servern kan kopplas mot Datatons Watchout eller Brightsigns multimedia servrar. Genom funktionen kan kunden samtidigt erbjuda besökarna ljudspår på flera språk till en videofilm. Detta gör att man samtidigt kan ha flera olika besökare som tittar på samma film och lyssnar på olika ljudspår i sina egna mobiler. Funktionen är inte begränsad till ett maximalt antal besökare eller ett maximalt antal språk. Valet av språk sker i mobilen och det språkval användaren gjort där.

Hi-SYNC kan kombineras med Hi-POS, Hi-BEACON och Hi-MAPS för presentation av utställningen och aktivering av ljudspåren.

Hi-Story lanserar Hi-Pos för inomhuspositionering

Mars 2015

Hi-Story lanserar en ny funktion för inomhuspositionering. Hi-Storys lösning ger kunder som museum, slott och andra kulturinstitutioner en möjlighet att presentera sin verksamhet på en karta där utställningar, utställningselement och annan information presenteras tillsammans med berättelser i form av ljudspår, videoklipp, texter och bilder.

Med inomhuspositionering kan kunden öka tillgängligheten för besökaren. Lösningen bygger på en teknik liknande GPS-positionering och presenteras på en karta över byggnaden. Användaren positioneras även höjdmässigt vilket gör att besökaren kan se vilket våningsplan hen befinner sig på. Genom att flytta sig mellan våningsplanen på kartan kan man få överblick vad som finns i byggnaden och inte bara det våningsplan man befinner sig på.

Lösningen bygger på teknik från SenionLabs, ett Linköpingsbaserat företag fokuserat på inomhuspositionering. SenionLabs har flera hundra installationer av sitt inomhuspositioneringssystem i många länder men Hi-Storys implementation är den första som vänder sig mot kunder som museum, slott och andra kulturinstitutioner. Hi-Story kan leverera lösningen omgående till både existerande och nya kunder.

Hi-Story lanserar Hi-Beacon för beaconaktivering

Mars 2015

Hi-Story lanserar en ny funktion baserad på Apples produkt iBEACON. Med hjälp av iBEACON kan besökarens position bestämmas i förhållande till en utställningskomponent. När besökaren kommer inom ett förbestämt avstånd från objektet aktiveras funktionen i applikationen.

Tekniken öppnar flera nya möjliga bland dessa mobila utställningar, aktivering av multimediaberättelser, närvarodetektering eller liknande funktioner. Systemet stödjer att man som kund blandar olika funktioner som QR-kodsaktivering, kartfunktioner, iBeaconaktivering eller liknande.

Hi-BEACON kan kombineras med Hi-MAPS för presentation av utställningen och aktivering av ljudspår, olika former av event som audiovisuella illustrationer.

Hi-Story lanserar Hi-Maps för inomhuskartor

Mars 2015

Hi-Story lanserar en ny funktion för inomhuskartot. Funktionen ger kunden möjlighet att presentera hela eller en del av sina utställningar på en karta. Funktionen hanterar både frilagda kartor och egendesignade kartor. Funktionen hanterar multipla våningsplan där besökaren enkelt kan byta plan för att skapa överblick av utställningen eller utställningarna. Aktivering av berättelser exempelvis multimedia, video, ljud, text och bild kan enkelt ske genom olika former av aktivering.

Kunden kan välja mellan flera olika aktiveringsmetoder, genom att trycka på den önskade punkten på kartan, genom att scanna en QR-kod för positionsbestämning och aktivering, genom att besökarens position bestäms av Hi-BEACON, iBeacon baserad positionering och aktivering eller genom användning av Hi-POS, positionsbestämd aktivering där besökarens position bestäms av inomhuspositioneringssystemet.

Lösningen bygger på iOS respektive Androids basfunktionalitet kompletterad mer Hi-Storys egendesignade funktioner för presentation, hantering av våningsplan och flexibel aktivering beskrivet ovan. Den första leveransen går till kund under slutet av mars 2015 med ytterligare leveranser planerade under våren.

Marinmuseum och Ubåtshallen

December 2015

Marinmuseum har gett Hi-Story i uppdrag att utveckla och komplettera existerande guider men nya guider för den nya ubåtsutställningen. De nya guiderna skall berätta historien om ubåtsvapnet och skall gör djupdykningar i ubåtsförsvarets historia och kommer att presenteras med hjälp av Hi-Storys nyutvecklade kartfunktion för inomhusbruk.

Samtidigt kompletteras de existerande utställningarna med guider på engelska, tyska och polska. Både basutställningen på bottenvåningen kompletteras med kartfunktionen. Utställningen Ytspänning, som handlar om kalla krigets dagar, utrustas med Hi-Storys nya funktion Hi-SYNC som innebär att apparna i mobilen kan synkroniseras med ljudspåren i filmerna. Efter projekten kommer Marinmuseums appar finnas på svenska, tyska, engelska och polska samt att samtliga existerande ljudspår för samtliga utställningar finns att lyssna på i apparna.

För Hi-Story är detta ett genombrott när det gäller avancerade lösningar. Projekten består av både produktion av berättelser på flera språk tillsammans med ny teknisk funktionalitet. Lösningen använder sig av den nya kartfunktionen Hi-MAP och synkroniseringsfunktionen Hi-SYNC. Lösningen är förberedd för användning av Hi-BEACON (aktivering av berättelser med hjälp av iBeacons) eller inomhuspositionering baserat på SenionLabs inomhuspositioneringssystem om kunden senare så önskar.

Världsarvet Karlskrona på engelska

November 2014

Karlskrona kommun har genom Utvecklingsbolaget i Karlskrona AB tecknat avtal kring produktionen av världsarvsturen på engelska. Efter detta finns guiderna på svenska, engelska och polska. Guiderna är kostnadsfria för kunderna och erbjuder en spännande och intressant vandring genom Karlskronas snart 350-åriga historia. Den nya guiden väntas vara klar någon gång under februari månad.

Nya guider till Affärsverken och Skärgårdstrafiken

Juli 2014

Affärsverken och Hi-Story har tecknat avtal kring ytterligare produktioner. Denna gång är det Gåsefjärden som skall få en ny guide. Totals skall de skapas ett 15-tal berättelser om Karlskrona och Karlskronas skärgård. Guiderna skall dels användas i högtalarsystemet i båten men också finnas tillgänglig i Affärsverkens egen app. I och med denna produktion kommer det att finnas tre guider på svenska i appen, för Gåsefjärden, Axel från Karlskrona till Nättraby och Axel från Nättraby till Karlskrona.

Marinmuseum Karlskrona

Juli 2014

Marinmuseum släpper en ny och egen app. Nu kan du på plats ta del av utställningen på Marinmuseum med din egna mobiltelefon inomhus och utomhus. Du laddar enkelt ner appen på plats om du inte har den sedan tidigare.

Sölvesborgs stadsvandring

Juli 2014

Sölvesborg är med sin rika medeltidshistoria ett måste att besöka när man är i Blekinge. På uppdrag av Sölvesborgs kommun och kulturförvaltningen producerades en mycket spännande vandring på svenska och engelska där du färdas genom århundraden av historia.

Affärsverken Karlsrkona

Maj 2014

Ta en tur med Affärsverkens sköna båt ”Axel” som går mellan Fisktorget och Nättraby. På uppdrag av Affärsverken har vi producerat en historisk båttur där du kan lyssna och lära om berättelser ur historien i en fantastisk skärgårdsmiljö. Inloppet till och Nättraby ån är en riktigt skön upplevelse.

Karlshamn 350år

April 2014

På uppdrag av och i samarbete med Karlshamns kommun har Hi-Story tagit fram en ny plattform med egen label. Nu erbjuds en skön och intressant vandring i Karlshamns historia och för att utmana och utbilda användaren lades en quiz till. Besökare kan utefter turen samla poäng och efter olika antal besökta punkter kan ett pris kvitteras ut på Karlshamns turistbyrå.

Ny guide, Båstad – Historier på vägen

Juni 2013

På uppdrag av och i samarbete med Hotell Skansen och Föreningen Gamla Båstad presenterar Hi-Story turen ”Båstad – historier på vägen”

Turen ”Båstad – historier på vägen” är en samling berättelser om Båstads historia från 1460-talets utskeppningshamn för timmer till Köpenhamn till dagens tennis och semestermetropol.

Nu släpper Hi-Story sin tjänst

Maj 2013

Sedan snart ett år har Hi-Story erbjudit en pickuplösning med berättelser om världsarvet i Karlskrona. Systemet är baserat på Datatons pickuplösning. Nu kompletteras det med en tjänst för alla företag och organisationer som vill berätta en historia för sina besökare. Tjänsten består av ett serverbaserat HMS-system, Hi-Story Management System, där kunderna skapar och underhåller sina berättelser. Berättelserna presenteras sedan i mobiltelefonen där användaren kan både se, läsa och lyssna på historier.

Vi tror på att använda så många sinnen som möjligt och kombinera upplevelsen av en plats och en berättelse. Genom att kombinera de bästa berättelserna med de främsta berättarna når vi ett resultat som kunden kan vara stolt över. Står användaren på rätt plats går det att lyssna på berättelsen och den spännande tekniken förstärker upplevelsen. Vi använder bara kompetenta researchers och manusförfattare, de bästa röstskådespelarna och den allra senaste tekniken.

Bakom företaget står en grupp av spännande personer. Mikael Kluge är VD och projektledare, Ted Karlberg är producent och innovatör, Ola Johansson är hotelldirektör och ekonom och Leifh Stenholm är historiker och föreläsare. Det kompetenser vi saknar hämtar vi från ett nätverk av de bästa samarbetspartner. Tillsammans kan vi skapa de bästa berättelserna.

  

Exercisgatan 2B
211 30 Malmö

Campus Gräsvik 4
371 75 Karlskrona

0706-208 653
info@hi-story.se