Upplev Strömsholm via nio guideturer i appen Hästmuseum Strömsholm

I över 500 år har Strömsholm i Västmanlands hjärta varit Sveriges hästcentrum, men först 2018 startades Hästmuseum Strömsholm. Ett museum som bygger på ny teknik och är öppet dygnet runt, året om. Istället för att visa upp gamla saker i ett hus, blir besökaren guidad via en app i sin smartphone runt hela Strömsholmsområdet. Besökaren väljer mellan nio olika slingor. Appen är gratis att ladda ner och berättarrösterna styrs av GPS. När besökaren passerar en GPS-punkt startar berättarrösten automatiskt. En karta visar vägen. I appen finns också gamla och nya bilder som berättar om Strömsholm.

Hästmuseum Strömsholm har kommit till tack vare ekonomiskt stöd från Leader Mälardalen, Ridskolan Strömsholm/Hästnäringens nationella stiftelse, Svenska Ridsportförbundet, Beridna Högvakten/Ackordhäststiftelsen, Evidensia Hästspecialistsjukhuset, Hallstahammars kommun, Strömsholms Ridsportförening och Strömsholms slott.

Hur funkar det?

Hästmuseum Strömsholm guidar dig runt Strömsholmsområdet via nio olika slingor.

En berättarröst startar automatiskt när en intressant plats passeras. Slingorna berättar om Strömsholms 500-åriga historia som helt präglats av hästar. Intressanta fakta och anekdoter från dåtid, blandas med nutid och framtid. Slingorna i appen är rikt illustrerade med gamla och nya bilder och kan bara avlyssnas på Strömsholm. Det är gratis att ladda ner appen och att lyssna på slingorna tack vare stöd från Leader Mälardalen.

Bakgrunden till Hästmuseum Strömsholm

Hästmuseum Strömsholm startade som en vild idé under en flottfärd på Ladugårdsjön nedan för slottet med företagarföreningen och Leaderprojektet Destination Strömsholm i juni 2013.

När slottet och stallområdet tornade upp sig den vackra junikvällen sa någon – Varför inte starta Nordens första hästmuseum på Strömsholm? Här anlades Sveriges första stuteri av Gustav Vasa för 500 år sedan, här startade det första hästsjukhuset, och här har ridundervisning bedrivits i många hundra år? Faktum är att hela Strömsholm präglats – och präglas än idag – av hästar.

Förstudier, kalkyler och mängder med möten med företagen och organisationerna på Strömsholm ledde fram till idén om en app som guidar besökarna runt sevärdheterna på området. På så sätt visas hela Strömsholm upp och är tillgängligt för alla året om, dygnet runt.

Tack vare en ekonomisk grundplåt från några av de stora aktörerna på Strömsholm och generöst stöd av Leader Mälardalen kunde planerna förverkligas och lagom till Strömsholmstävlingarnas 100 årsjubileum och ridskolans 150 årsjubileum den 6 juni 2018 lanserades Hästmuseum Strömsholm med fem slingor. Under 2023 tillkom fyra nya slingor vilket gör att det nu finns totalt nio slingor att besöka.

Appen Hästmuseum Strömsholm är gratis och innehåller nio olika slingor som med hjälp av GPS guidar besökaren runt området. Besökaren får höra om de många karaktärer som levt och verkat på Strömsholm, likväl som historier om de vackra husen, ridkonsten genom tiderna, det långa veterinära arvet och om de starka kungliga banden. I appen finns också mängder med bilder som ger besökaren en resa i tid och rum, samtidigt som man upplever den nutida verksamheten som ständigt pågår på området.

Vill Du stötta Hästmuseum Strömsholm?

Swisha till 123 202 06 18 eller scanna QR-koden med din Swish-app för att lämna ditt bidrag.