Farväl Falsterbo / Minnen från omställningsåren

Ljudvandringar från framtiden

Vi står inför en klimatkris. Ändå är det svårt att föreställa sig hur en fossilfri framtid skulle kunna se ut. Forskarnätverket Climaginaries har i flera spännande konstprojekt använt ”faktabaserad spekulation” för att skapa framtidsberättelser om klimatet. Vi bjöds in för att ta fram två fiktiva ljudvandringar i projektet, vilket resulterade i de största produktionerna vi gjort.

Läs mer

Detaljer

Appens namn: Climaginaries
Släppt år: 2021/2022
Språk: Svenska, engelska
Innehåll: Två dramatiserade ljudvandringar om framtiden
Produktion: App, manus, röstinspelning, ljudläggning och musik
This experience was a unique one that I will remember for my entire life.
Besökare om den engelska versionen av Minnen från omställningsåren

Livet nu och sen

En utopisk historia om Malmö och en dokumentärliknande dystopi om Falsterbo. Det var det som var utgångspunkten när vi hade våra första samtal med forskarna och kommunikatörerna i Climaginaries. Därefter arbetade vi hårt tillsammans för att ta fram koncept och bygga en trovärdig, framtida värld. Vi ställde frågorna om hur framtiden skulle kunna bli, forskarna diskuterade möjliga svar. Och sen skrev vi två ljuddraman utifrån det.

I korthet handlar Minnen från omställningsåren (titta här för filmtrailer) om konsumtion, klimatkris och omställning. Du rör dig från köpcentrat Emporias tak i Hyllie i Malmö till kullarna i miljonprogrammet Holma. Berättaren Selma (Vesna Stanisic) är död, och vi får ta del av en rad vittnesmål från människor som upplevde de dramatiska omställningsåren på 2030-talet.

Hos oss har Fredrik Pålsson skrivit manus. Julia Öjbrandt har skrivit musiken och tillsammans med Sofia Chanfreau och Johan Chandorkar arbetat med ljuddesignen.

I uppföljaren Farväl Falsterbo följer du två syskon (Tom Ahlsell och Li Brådhe)  och deras barnbarn (Elle Kari Bergenrud). Som lyssnare får du fatta ett val under vandringen. Vill du att berättelsen om stormen i Skanör år 2072 ska utspela sig i en värld som blivit fossilfri eller en som inte blivit det? Den här ljudvandringen har vi också gjort i en version som inte bara kan upplevas i Skanör/Falsterbo utan på vilken strand som helst. Sofia Chanfreau har gjort musik och ljuddesign till denna vandring.

Ljudvandringarna har använts i en rad workshops som Climaginaries arrangerat, och för den som vill använda vandringarna själv som diskussionsunderlag finns det mycket användbart material på Climaginaries hemsida.

Provlyssna

Här hör du ett utdrag ur Farväl Falsterbo. Robin är 16 och ska göra en intervju med sin morfar och hans syster om hur det var förr i tiden. De är på väg i båt över strandängen som kallas Flommen och som ligger mellan sandstranden och husen i Skanör.

Utdrag ur Farväl Falsterbo

Vill du ha hjälp med att berätta din historia?

Vill du höra mer om vad vi gör? Få en demo utlagd på gatan utanför ditt hus? Eller bara berätta om din fantastiska idé? Ring vår VD Magnus direkt eller mejla för att boka ett möte.

+46 706-208 653 info@hi-story.se

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2024 Hi-Story