Kulturparken Småland

Om vi ska producera audioguider till utställningar föredrar vi att vara med på ett så tidigt stadium som möjligt. När Utvandrarnas Hus i Växjö skulle göra om sin basutställning hade vi glädjen att ha våra första möten redan på planeringsstadiet. Resultatet blev en audioguide för vuxna som leder besökaren genom hela utställningen, och en barnguide som berättar historien om emigrationen till Amerika ur ögonen på fem koffertar.

Läs mer

Detaljer

Appens namn: Kulturparken Småland
Släppt år: 2021
Språk: Svenska, engelska
Innehåll: Audioguide samt barnguide till Det nya landet, samt Historiejakten som är en utomhusvandring för barn
Produktion: Manus (till allt utom Historiejakten), röstinspelningar, ljud och musik

Historien om den svenska emigrationen till Amerika är en fascinerande berättelse som sträcker sig över lång tid. Kulturparken Smålands utställning Det nya landet följer kronologin med nedslag i olika teman, och ett rikt urval av bilder och föremål.

I utställningen finns också koffertar från olika tider utplacerade som barn kan leka med. I varje koffert finns ett brev från ett barn ur historien, samt kläder och saker som är kopplade till honom eller henne. Barnguiden utgår från materialet i kofferten men för in ett nytt perspektiv genom att vi låter kofferten själv föra ordet. Historien vidgas.

Kulturparken beställde redan från start vår utökade startsida som gör det möjligt att kategorisera innehållet på ett flexibelt sätt. Museet fick en app att växa i. 2022 kompletterade de med ett spännande utomhusuppdrag för barn som de själva skrev manus till. I vandringen får vi träffa tre barn från tre olika tidsåldrar, i de historiska miljöer där barnen rört sig. Vi anlitade skådespelare och spelade in.

Provlyssna

Här kan du höra två utdrag ur audioguiden till Det nya landet: först ett utdrag ur vuxenguiden där vi bland annat hör om väckelsepredikanten Erik Jansson som syns på bilden. Sedan ett utdrag ur barnguiden där vi får höra om en nyanländ familj berättad ur koffertens perspektiv.

Det nya landet vuxenguiden

Det nya landet barnguiden

Vill du ha hjälp med att berätta din historia?

Vill du höra mer om vad vi gör? Få en demo utlagd på gatan utanför ditt hus? Eller bara berätta om din fantastiska idé? Ring vår VD Magnus direkt eller mejla för att boka ett möte.

+46 706-208 653 info@hi-story.se

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2023 Hi-Story