Torsås

Historierna från Torsås

En hemlig, igenvuxen trädgård som ingen vågade sig in i. De som växte upp i Torsås under andra halvan av 1900-talet minns Olssonska gården som en sluten plats, där ett av byns original bodde. Vi inledde vårt samarbete med Torsås kommun med en härlig workshop där vi samlade in minnen och historier just från Olssonska gården. Några av dem hörs idag i ljudguiden om den här gamla handelsgården. Det blev den första av en rad guider i Torsåsappen.

Läs mer

Detaljer

Appens namn: Torsåsappen
Släppt år: 2020
Språk: Svenska, engelska, tyska och syntolkning
Innehåll: Olssonska gården, Dackeleden, Vattnets väsen samt Bergkvara (kommande)
Produktion: App, manus, röstinspelning och ljudläggning

Olssonska gården och Dackeleden

När Torsås kommun kontaktade oss för ett samarbete hade de en långsiktig idé om hur de skulle kunna använda ljudguider för besökare i Torsås. För en liten kommun innebär det en investeringskostnad att dels skaffa en app och sedan beställa innehåll, men fördelarna är att en bra ljudguide kan ge folk en fin upplevelse under lång tid utan några stora, löpande kostnader.

Första uppdraget var att göra en guide över handelsgården Olssonska gårdens historia, från 1860-talet fram till idag. Det andra bestod i att skriva en historia om Nils Dacke, längs Dackeleden som går genom skogarna där Dacke bodde och startade sitt uppror på 1500-talet. Tredje vandringen – en spökhistoria – producerade kommunen själva. Den fjärde guiden arbetar vi med som bäst, och den kommer att utspelas kring hamnen i Bergkvara. Det är fint att se hur historierna från bygden bara blir fler och fler.

Provlyssna

I Olssonska gården fanns en fotoateljé under många år, vilket du hör om i det första ljudexemplet. Det andra exemplet är ett utdrag ur ljudvandringen längs Dackeleden, där vi får följa Nils Dackes väg från enkel bonde till en upprorsledare som utmanade Gustav Vasas makt.

Olssonska gården fotoateljen

Dackefejden 1542

Vill du ha hjälp med att berätta din historia?

Vill du höra mer om vad vi gör? Få en demo utlagd på gatan utanför ditt hus? Eller bara berätta om din fantastiska idé? Ring vår VD Magnus direkt eller mejla för att boka ett möte.

+46 706-208 653 info@hi-story.se

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2024 Hi-Story