Stadsvandringar

Alla som gått en bra stadsvandring med guide vet att det kan vara fantastiskt. Du får lära känna en stad genom en person som vet mycket om den och som kanske själv har väldigt personliga erfarenheter av den. En del betraktar digitala stadsvandringar som en torftigare variant av en live-vandring. Inget kunde vara mer fel. Ljudvandringen kompletterar livevandringen och innebär fler möjligheter.

Läs mer

Tips

Den som vill bevara en liveguide för att den ska leva vidare tänker ofta att det smartaste sättet är att filma guidningen. Vi säger: gör en ljudguide istället. Då bevaras också det roliga med att upptäcka miljön där guidningen utspelar sig. Lägg lite tid på att anpassa berättandet och tänk över om guidningen ska spelas in på plats eller i studio. Varje guidning kräver sin unika anpassning, men det går alltid att göra en bra adaption med små medel.

Skillnaden mellan livevandringar och ljudvandringar.

En livevandring och en ljudvandring är inte samma sak. En livevandring är först och främst en social aktivitet: du träffas i grupp, lyssnar på en guide och småpratar med de andra besökarna när ni går från en plats till en annan. Du hör kanske inte riktigt vad guiden säger men du kan å andra sidan ställa frågor och inleda ett samtal med guiden.

Ljudvandringen är en intimare upplevelse.

Ljudvandringen är också fin att göra tillsammans med andra. Men det är en intimare upplevelse. Du kommer nära rösten som berättar och en suggestiv ljudläggning skapar upplevelsen att du förflyttas i tid och rum. När flera röster och infallsvinklar blandas får du höra historien ur många olika perspektiv.

Adaptioner är bra.

Vi gör ofta olika typer av stadsguider som är skrivna och inspelade direkt som ljudguider. Men glöm inte att det också går att göra anpassningar av livevandringar och spela in dem – antingen i studio eller på plats i miljön. Det är en metod vi tycker används alldeles för sällan. En livevandring arrangeras ju vanligtvis bara vid ett fåtal tillfällen, men genom inspelningen kan den arkiveras och fortsätta locka besökare under många år in i framtiden.

Provlyssna

Här hör du utdrag ur tre av våra stadsvandringar. Den första handlar om Moa Martinsons barndom i Norrköping, och är framtagen med utgångspunkt i de stadsvandringar intendenten Anette Kindahl gjort. Den andra är en klimatpromenad i Simrishamn, där Österlens Museums Lena Alebo medverkar tillsammans med SMHI:s Anna Blomqvist. Den tredje är Malmö Stadsteaters föreställning Tears of Malmö (manus och regi Robin N Spegel och Lisa Färnström) som är en fiktiv historia, baserad på dokumentärt material.

Ur Tillbaka till Norrköping, om Moa Martinson

Ur Klimatpromenad i Simrishamn, Tommarpsån

Ur Tears of Malmö, Gamla dockan

Vill du ha hjälp med att berätta din historia?

Vill du höra mer om vad vi gör? Få en demo utlagd på gatan utanför ditt hus? Eller bara berätta om din fantastiska idé? Ring vår VD Magnus direkt eller mejla för att boka ett möte.

+46 706-208 653 info@hi-story.se

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
© 2025 Hi-Story